Sigla

MASAJUL CARE TE SCAPA DE BISTURIU marca inregistrata

vertebra

HOME PAGE

METODA

PACIENTI

CONTACT

 

 

Spondiloza - metoda tratament

Numita osteopatie, iar in cadrul kinetoterapiei: manipulari vertebrale, tehnicile incluse pot ajuta in mod substantial la ameliorarea sau chiar inlaturarea durerii cat si a rigiditatii coloanei vertebrale, ferind-o astfel de: discopatie sau si mai grav hernie de disc.
Corectand unele curburi ale coloanei vertebrale cat mai devreme posibil, cum ar fi scolioza, atunci putem evita eventual subluxatia de sold, iar mai tarziu coxartroza, folosind unele manevre precum: elongatii, torsionari, presiuni diferite in functie de varsta si patologie (boala).
Se spune ca la persoane peste 60 de ani este periculoasa aceasta metoda, insa experienta mea de peste 12 ani dovedeste ca aceasta temere este nefondata, intrucat au putut beneficia de aceasta metoda si persoane batrane (75-80 de ani) ce pot obtine niste articulatii incredibil de mobile.
Daca parintele medicinei, Hipocrat, spunea ca "orice coloana vertebrala defectuoasa creaza probleme organice", atunci este bine sa se stie ca o cutie toracica mobila rezolva anumite probleme respiratorii, cardiace, digestive, renale, neurologice, de statica, de miscare etc, iar acestea se pot rezolva foarte rapid cu rezerva ca trebuie schimbat putin si modul de viata (trebuie o motivatie, vointa, dorinta de a fi util si de a nu deveni o povara pentru cei dragi). Exercitiile fizice si alimentatia au un rol vital.
Numai batran sa nu fii, si cu o pensie din ziua de azi, cand numai cateva investigatii serioase (R.M.N., densiometrie osoasa, endocrinologie, etc) pot depasi cateva pensii, ca sa nu mai vorbim de proteze de sold, genunchi, ori tije pentru fracturi membre sau coloana vertebrala, mai ales daca sunt personalizate (ce costa si cateva zeci de mii de euro fiind aduse de afara), doar in aceasta situatie realizezi ca ai muncit o viata degeaba, daca nu-ti poti permite un tratament adecvat.
Putini se pot bucura ca au parinte sau bunic sanatos, iar cand ne trezim la realitate, ne dam seama ca ei sunt supusi la un efort permanent de adaptare la propriile transformari, la acceptarea batranetii. Apare refuzul acestora de a accepta scaderea capacitatii intelectuale, suferintele organice, singuratatea.
In functie de sentimentul disparitiei din constiinta altora si al inutilitatii sociale (si foarte important in familie), al bolilor aparatului locomotor, batranii devin agresivi, conflictuali si egoisti, scazand capacitatea memoriei, a creatiei si cea de invatare.
"Atat geriatria cat si orice alta forma fizica sau psihica ce are menirea pregatirii unei batraneti cat mai lungi, activa si demna, trebuie sa asigure readucerea increderii si speranta varstnicului" (M. Dunitru - "Geriatrie").
Spondiloza afecteaza cu precadere regimul respirator prin calcifierile cartilagiilor costale, ducand la rigiditatea toracelui. S-au facut sondaje pe grupe de varsta si s-a constatat calcificari incepand de la grupele de varsta 30-39 de ani - 10% din ei, la 40-49 de ani - aprox. 15%, la 50-59 de ani - aprox. 45%, la 60-79 de ani - aprox. 94% si peste 80 de ani - aprox. 98%.
Capacitatea vitala (volumul maxim de aer care poate fi expirat dupa o inspiratie maxima, determinat cu ajutorul spirometrului) scade continuu de la 20 pana la 60 de ani, si in acest caz mobilizarea coloanei vertebrale reda in parte tineretea functionala si implicit activarea tuturor celorlalte organe.
Trebuie retinut ca organismul uman are capacitate de regenerare la nivelul articulatiilor, cartilagiilor, oaselor, nervilor, etc, indiferent de varsta. (E adevarat ca e mai lenta la persoanele in etate).
Matricea osoasa se poate reface si intari in functie de hrana si de vectorul de forta care actioneaza asupra oaselor. Desi este greu de crezut, mi-a fost dat sa cunosc persoane in varsta care au reusit intr-o saptamana sa se deplaseze fara insotitor, sau chiar fara cadru metalic, conducandu-ma pana la poarta chiar si fara baston.
Ma ghidez dupa un principiu: "Nu continui daca nu vad rezultate" iar "pacientul nu trebuie sa continue decat daca ii este mai bine". Aceasta metoda are la baza o combinatie de stiluri diferite de masaj, elongatii, torsionari, decontracturari pe care intamplator sau nu, le-am descoperit trecute si in unele pliante ale unor terapeuti pe care le-am verificat partial si in practica erau total diferite, practic erau un plagiat ca o masina inferioara care se da drept un bolid 4x4, lucru care se preia automat in activitatea de zi cu zi precum se preiau expresiile importate sau "afara e vopsit gardul, inauntru leopardul". Acesta este motivul pentru care mi-e greu sa recomand pe cineva ca ar putea sa va ajute cel putin la fel ca mine (mai ales ca anumite manevre, timp de executie, intensitate, masuratori, combinatii de tehnici le-am descoperit, cred, printre primii daca nu primul, caci nu cunosc pe altcineva) asta nu inseamna ca nu pot exista, si cred ca exista dar nu-i cunosc, sau ca nu vor apare si altii chiar mult mai buni decat mine, pe care as dori sa-i cunosc, iar Dvs. sa-i intalniti.

Filip Georgel

versiunea in limba romana

Valid HTML 4.01 Transitional

Valid CSS!

vertebra

Harta site: | Spondiloza | Metoda | Pacienti | Contact

Realizat si optimizat de: Gabriel Braharu